Reparatie zekeringkast SPEG

Reparatie zekeringkast SPEG

Reparatie zekeringkast SPEGhttps://www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20230330_111627-crop.jpg

De zekeringkast van een MINI R56 (Bouwjaar 2006 – 2014) is meer dan een verzameling zekeringen. In deze kast zit namelijk ook een stuk electronica, de Junction Box Electronics (JBE). Samen met de zekeringkast zelf wordt deze module “Smart Power Electronics Gateway” (SPEG) genoemd.

Functies

Naast het afzekeren van de stroom naar verschillende circuits in de auto, is de SPEG ook verantwoordelijk voor aansturing van o.a. de brandstofpomp, ruitenwissers, centrale deurvergrendeling en het alarm. Ook zorgt de JBE ervoor dat alle modules in de auto met elkaar kunnen communiceren.

Gebruikt of nieuw

Als een zekeringkast stuk is, is het zeer lastig om deze voor een gebruikte module te vervangen, omdat er tientallen verschillende opties zijn. Na het vervangen en inleren van de zekeringkast voor een gebruikt exemplaar, werken er meestal enkele functies van de auto niet, bijvoorbeeld de radio. Nieuwe modules zijn helaas heel slecht leverbaar. De enige optie is dus vaak het repareren van de kapotte zekeringkast. Gelukkig is dit vrijwel altijd mogelijk.

Brandstofpomp reparatie

Een probleem dat vaak voorkomt, voornamelijk bij zekeringkasten van na 2009, is dat de aansturing van de brandstofpomp niet goed meer werkt. Het gevolg hiervan is dat de auto af en toe uit valt of niet wil starten. Dit probleem wordt steeds erger, totdat de MINI het helemaal niet meer doet. Wij kunnen een zekeringkast die de brandstofpomp niet meer aanstuurt repareren.

Het repareren van het brandstofpomp relais kan eventueel door de zekeringkast op te sturen.

Waterschade reparatie

Ook komt er regelmatig waterschade voor bij de zekeringkast. Ook dit kunnen we repareren. In veel gevallen kunnen we de defecte verbindingen herstellen en hebben we geen nieuwe componenten nodig. Als het niet mogelijk is om alle verbindingen te herstellen, kunnen we de electronica vervangen of een gebruikte zekeringkast pas maken op de auto.

In het geval van waterschade moeten we de auto in onze werkplaats hebben, omdat dit de enige manier is om alle functies te testen en eventueel de nieuwe electronica op de auto te programmeren.

Reparatie kosten

  • Reparatie van een defect brandstofpomp relais kost € 275,- incl. BTW.
  • Reparatie van een zekeringkast met waterschade is afhankelijk van de ernst van de schade en gaat altijd in overleg.
Categories: