Reparatie Lichtmodule FRM3

Reparatie Lichtmodule FRM3https://www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2017/06/IMG_20220324_135957-scaled.jpghttps://www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2017/06/IMG_20220324_135957-scaled.jpg

De FRM module die o.a. in de Mini R56 (Bouwjaar 2006 – 2014) zit, is o.a. verantwoordelijk voor het aansturen van de verlichting en elektrische ramen. Deze module, ook bekend als FRM3 of beenruimtemodule, kan door een lege accu of uitlezen kapot gaan. Gelukkig gebeurt dit niet iedere keer als de accu word losgekoppeld, maar als het gebeurt kan dit heel vervelend zijn. In plaats van het vervangen van deze module, kunnen wij de verlichtingsmodule doorgaans repareren, zodat de kosten niet zo hoog oplopen.

Als de verlichtingsmodule stuk is, zullen de volgende problemen optreden:

  • Verlichting blijft altijd aan staan (dimlicht) als het contact aan staat
  • Knipperlichten werken niet
  • Ramen gaan niet meer open of dicht
  • Spiegels zijn niet meer te verstellen
  • Deuren gaan niet meer elektrisch op of van slot
  • Achterklep of achterdeur gaat niet meer open
  • Eventueel elektrisch schuifdak of cabriodak gaat niet meer open of dicht
  • Er kunnen verschillende waarschuwingen in het dashboard staan, bijvoorbeeld dat de deur open staat
  • Het uitlezen van de module is niet meer mogelijk

Indien de bovenstaande symptomen zich voordoen nadat de accu leeg is geweest of nadat de auto is uitgelezen (en de zekeringen zijn in orde), dan is de kans groot dat de verlichtingsmodule defect is.

Het probleem dat veel voorkomt, is dat deze module zijn gegevens kwijt is. Het geheugen waar de module de gegevens in opslaat is dan beschadigd en bij het opnieuw opstarten van de module kunnen ze niet meer gelezen worden. Pas op het moment dat de accu wordt opgeladen of als de module wordt uitgelezen, zal hij opnieuw opstarten en zal het probleem zich voordoen.

Wij kunnen de verlichtingsmodule repareren door hem opnieuw te programmeren. Dit gaat helaas niet via de uitlees-stekker, omdat er geen communicatie meer mogelijk is. De module wordt dus gedemonteerd en de software wordt hersteld. Hierna wordt de module weer in de Mini gemonteerd en worden alle fouten gewist en de functionaliteit gecontroleerd.

Wij kunnen de module ook repareren als deze wordt opgestuurd.

De verlichtingsmodule staat ook bekend als voetruimte module, FRM of FRM3 en zit gemonteerd links van de voetruimte van de bestuurder.

Deze complete reparatie kost € 229,- incl. BTW.

Reparatie losse module (incl verzenden) kost € 149,- incl. BTW.

LET OP: De prijs van € 149,- geld alleen voor een losse module zonder in- of uitbouwen. Ook als de kappen al losgehaald zijn geldt de prijs va, € 229,- als de module bij ons in de werkplaats in- en uitgebouwd wordt.

Categories: