Diagnose

Diagnose//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/Meetapparatuur-1024x697.jpg

Storingsdiagnose

De New Mini zit, net als alle andere moderne auto’s, vol met elektronica. Motormanagement, startonderbreker, airbag en ABS systemen zijn al decennia standaard uitrusting, maar de New Mini heeft veelal nog veel meer elektronica. Denk bijvoorbeeld aan de elektronische km-teller, cruisecontrol, parkeersensoren, vanos en valvetronic (dynamische nokkenasverstelling) etc. etc. Dit zijn over het algemeen geen losse systemen, maar ze weken nauw samen.

Om een probleem in een van deze systemen op te kunnen lossen, is het van belang dat er door een vakkundig bedrijf met voldoende diagnoseapparatuur aan gewerkt wordt. Ben van Leeuwen heeft al jarenlang ervaring in het oplossen van elektronica problemen. Door een probleem gestructureerd aan te pakken kunnen we snel het probleem vinden zonder klakkeloos componenten te vervangen.

Voor de New Mini hebben wij hebben de volgende diagnose apparatuur in huis:

Blue Point Microscan

De Blue Point Microscan is een klein maar robuust apparaatje om snel de EOBD-foutcodes en data uit te lezen. Vanwege de focus op EOBD is de functionaliteit beperkt. Wij gebruikten deze scanner uitsluitend voor de APK-keurig.

 

Snap-On Solus Ultra

De Snap-On Solus Ultra is een robuuste tester, die snel opstart, erg gebruikersvriendelijk is en een redelijke functionaliteit bied. Bij simpele problemen biedt de Snap-On doorgaans voldoende functionaliteit. Daarnaast kan hij makkelijk meegenomen worden tijdens een proefrit. Vanwege het gebruikersgemak is de Snap-On het meest gebruikte diagnose apparaat in onze werkplaats voor de New Mini.

 

Dealer-level diagnose

Om moeilijkere proberen de diagnosticeren, beschikken wij over Dealer-level diagnose. Dit houdt in dat we een BMW ICOM interface hebben i.c.m. de originele BMW software voor diagnose en programmering (ISTA).
Met deze dealer-level diagnose kunnen we alle elektronica van de Mini uitlezen en updaten. Deze apparatuur gebruiken we bij voorkeur als de storing moeilijker is om te vinden.

Naast uitlezen en programmeren, bied deze software ook alle benodigde documentatie en schema’s, wat van essentieel belang is voor het goed kunnen diagnosticeren van storingen. Uiteraard gebruiken we deze documentatie ook voor andere reparaties.

   

Factory-level diagnose

De dealer-level diagnose is beperkt tot de door BMW ondersteunde diagnosefuncties. Indien we met de dealer-level diagnose hebben vastgesteld dat het probleem in een bepaalde module zit, kunnen we in sommige gevallen met de factory-level diagnose nog aanpassingen maken in modules om deze werkend te krijgen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de zelfde interface als bij de dealer-level diagnose, maar wordt er specialistische software gebruikt. Denk hierbij aan het programmeren van een gebruikte module waarbij dit officieel niet wordt ondersteund, of het in- of uitschakelen van bepaalde functionaliteit.

En nog verder

We hebben zelfs apparatuur die verder gaat dan wat er met de factory-level diagnose mogelijk is. Dingen als het inleren van sleutels en programmeren van gebruikte motormanagement computers is niet mogelijk met 99% van de diagnoseapparatuur. Daarom zijn wij in het bezit van o.a. een BMW Explorer, UPA-USB en diverse chiptuning software. Hiermee is het wel mogelijk om bij de R-serie o.a. gebruikte motormanagement computers in te leren. Ook kunnen we hiermee alle problemen met het Car Acccess System (CAS) oplossen.

 

Meetapparatuur

Uiteraard hebben we ook de benodigde universele meetapparatuur om de nodige metingen uit te voeren. Apparatuur als Digital Storage Oscilloscopes (DSO), multimeters, stroomtangen en accu testers hebben we allemaal in huis. We gebruiken o.a. de volgende meetapparatuur:

  • Fluke 88 Automotive multimeters
  • Fluke 78 Automotive multimeters
  • Rigol DS1052E Digital Storage Oscilloscope (met USB)
  • Fluke 97 Scope meter
  • Fluke 123 Scope meter
  • Snap-On MT2400 Graphing meter
  • Fluke i410 Stroomtang
  • Snap-On EETA308A Low-amp probe
  • Diverse meetkabels en probes

 

Board-level reparaties

Indien de oorzaak van de storing is gevonden, zullen veel bedrijven de kapotte module vervangen of opsturen naar een reparatiebedrijf. Wij beschikken over onze eigen elektronica werkplaats, waardoor we elektronica modules in bepaalde gevallen zelf kunnen repareren. In sommige gevallen zal een board-level reparatie ook nodig zijn om een gebruikte module werkend te krijgen.

Categories: