Diagnose

Diagnose//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg//www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_4272.jpg

Storingsdiagnose

Alhoewel de Classic Mini al sinds 2000 niet meer geproduceerd wordt, zit er ook in de Classic Mini het een en ander aan elektronica. Sinds 1992 is de Mini uitgevoerd met injectie. Sinds 1995 zit er een alarm en startonderbreker in de Mini en sinds 1996 zit er ook een airbag systeem in de Mini.

Met universele uitleesapparatuur zijn er slechts een zeer beperkt aantal functies beschikbaar. In de praktijk zien we dat andere bedrijven vaak moeite hebben met het oplossen van problemen met de elektronica van de Classic Mini, omdat er maar weinig apparatuur is dat de Mini volledig kan uitlezen.

Ben van Leeuwen beschikt over meerdere originele Rover Testbooks, en daarnaast nog veel andere uitlees apparatuur. Hiermee zijn alle Classic Mini’s volledig uit te lezen en te diagnosticeren.

Wij beschikken over de volgende testapparatuur voor de Classic Mini:

Rover Testbook

Zoals gezegd hebben we meerdere Rover Testbooks. Het Testbook was het officiele diagnose apparaat voor Rover dealers toen de Classic Mini nog nieuw geleverd werd. Het Testbook is het enige apparaat dat alle functies van de Mini kan uitlezen, en daarom is dit ook het meest gebruikte apparaat voor diagnose aan de Classic Mini in onze werkplaats. Het Testbook kan foutcodes uitlezen en wissen, maar daarnaast kan het Testbook ook real-time data weergeven, actuatoren aansturen en wijzigingen aanbrengen in de software, zoals het stationair toerental of de code van de startonderbreker.

       

Snap-On Solus Ultra

De Snap-On Solus Ultra is een handzame tester die de enkele functies van het motormanagement kan uitlezen. Omdat de Solus Ultra beschikt over een datalog functie, bied deze in specifieke gevallen een oplossing. Met name wanneer de fout alleen tijdens het rijden optreed biedt de Solus Ultra uitkomst. De functies zijn echter zeer beperkt, waardoor we de Solus Ultra alleen in bijzondere gevallen gebruiken voor de Classic Mini.

 

Sykes Pickavant ACR

De Sykes Pickavant Advanced Code Reader is een kleine tester die specifiek gemaakt is voor het motormanagement van de SPi Mini (1992 – 1996). Omdat deze tester specifiek voor deze ECU gemaakt is, en geen andere functionaliteit bevat, is deze tester snel in gebruik. De Sykes is kan foutcodes uitlezen en wissen, real-time data weergeven en actuatoren aansturen. Door het kleine LCD en beperkte interface is hij echter minder makkelijk te gebruiken. Daarom wordt de Sykes voornamelijk gebruikt voor specifieke situaties als er bijvoorbeeld al bekend is welke sensor of actuator getest dient te worden.

 

Rover Microcheck

De Microcheck was het officiĆ«le diagnose apparaat van Rover dealers, voordat het Testbook geĆÆntroduceerd werd. De Microcheck is in gebruiksgemak en functionaliteit vergelijkbaar met de Sykes. In de praktijk betekent dit dat we de Microcheck vrijwel niet meer gebruiken.

 

5AS Programmer

Wij hebben onze eigen programmer voor het alarmsysteem van de Classic Mini ontwikkeld. Alhoewel deze functionaliteit ook in het Testbook zit, is deze programmer veel sneller en handzamer dan het Testbook. We gebruiken deze programmer om bij de aanschaf van een nieuwe afstandsbedieningen deze direct in te leren. Hiervoor hoeft de Mini niet eens naar binnen en zo besparen we tijd en kosten. Deze programmer biedt ook uitkomst voor pechgevallen, zodat de Mini niet naar onze werkplaats hoeft te komen als alleen de afstandsbediening defect is.

 

Meetapparatuur

Uiteraard hebben we ook de benodigde universele meetapparatuur om de nodige metingen uit te voeren. Apparatuur als Digital Storage Oscilloscopes (DSO), multimeters, stroomtangen en accu testers hebben we allemaal in huis. We gebruiken o.a. de volgende meetapparatuur:

  • Fluke 88 Automotive multimeters
  • Fluke 78 Automotive multimeters
  • Rigol DS1052E Digital Storage Oscilloscope (met USB)
  • Fluke 97 Scope meter
  • Fluke 123 Scope meter
  • Snap-On MT2400 Graphing meter
  • Fluke i410 Stroomtang
  • Snap-On EETA308A Low-amp probe
  • Diverse meetkabels en probes

 

Voorraad onderdelen

Omdat we voor de Classic Mini alle elektronica onderdelen zowel nieuw als gebruikt op voorraad hebben, kunnen we nadat we diagnose hebben gesteld het probleem direct oplossen. In bepaalde gevallen kunnen we ook een onderdeel tijdelijk uitwisselen om uit te sluiten dat het probleem in dat onderdeel zit. Dit voorkomt dat er onnodig onderdelen gekocht worden, iets wat we veel zien bij andere autobedrijven.

Categories: