ECUs inleren

ECUs inlerenhttps://www.benvanleeuwen.com/wp-content/uploads/2021/02/gebruikte-modules.jpg

In de MINI zit veel elektronica, welke wordt aangestuurd door modules die ECUs (Electronic Control Unit) heten. Dit wordt in ook wel eens een computer genoemd.

Alhoewel het niet vaak gebeurt, kan het toch voorkomen dat een ECU defect gaat. In sommige gevallen kunnen we deze repareren, zoals bij de FRM3 module. Maar als een ECU niet eenvoudig te herstellen is, geven wij vaak de voorkeur aan een gebruikte module om kosten te besparen en toch de betrouwbaarheid te kunnen garanderen. Wij kunnen bijna alle gebruikte modules programmeren, ook wel inleren genoemd.

In dit artikel leggen we uit hoe wij verschillende soorten modules inleren:

Motormanagement en startblokkering

De motormanagement ECU is de belangrijkste elektronica module van de auto, hij zorgt er namelijk voor dat de motor zijn werk kan doen. Maar deze ECU is ook onderdeel van het startblokkeringssysteem. Dit heeft tot gevolg dat een defect motormanagement volgens de officiĆ«le procedures alleen door een nieuw exemplaar vervangen kan worden. Helaas is een nieuwe zeer prijzig. Gelukkig zijn er alternatieven, maar sommige “oplossingen” zorgen op de lange termijn weer voor problemen. Wees met name voorzichtig met het gebruik van donor-sets! Wij kunnen vaak een gebruikte ECU inleren zonder omwegen en zonder (lange termijn) problemen.

Donor-set?

Een veelgebruikte omweg is om niet alleen de ECU, maar ook de startonderbreker (CAS of EWS) en sleutels van een gebruikte MINI over te zetten. Dit heeft echter een aantal nadelen:

  • Het chassisnummer en de KM-stand van de donor-MINI staan nu in de elektronica van uw MINI;
  • Het is niet meer mogelijk om sleutels op chassisnummer te bestellen;
  • Het navigatiesysteem zal in sommige gevallen niet meer werken en kan zelfs permanent geblokkeerd worden;
  • De donor-set moet van precies hetzelfde type MINI komen.

Indien er al een donor-set in uw MINI zit en u heeft problemen met bijvoorbeeld het niet kunnen bestellen van sleutels of het niet werken van het navigatiesysteem, dan kunnen wij u ook verder helpen. Maar als er nog geen donor-set in uw MINI zit kunnen we een betere oplossing bieden.

Klonen?

Een alternatief voor de donor-set is het “klonen” van een ECU. Dit wordt meestal gedaan door chiptuning bedrijven, omdat die toch al de benodigde apparatuur hebben. Dit is echter alleen mogelijk als de oude ECU nog wel uit te lezen is. Als het probleem van de defecte ECU door de software wordt veroorzaakt, zal dit probleem ook mee gekloond worden. Bovendien moet de donor ECU dezelfde hardware versie zijn.

Indien klonen de enige oplossing is, zorgen wij er altijd voor dat we alleen de voertuig-specifieke gegevens overzetten.

  • Alleen mogelijk indien de oude ECU nog uit te lezen is;
  • Software problemen worden hiermee niet opgelost;
  • De hardware-versie van de ECU moet hetzelfde zijn.

De juiste apparatuur!

De beste oplossing is naar onze mening het gebruik van de juiste apparatuur, zodat de “omwegen” van een donor-set of klonen, met alle problemen van dien, niet nodig zijn en het toch mogelijk is om een gebruikte ECU te monteren.

Wij hebben hiervoor BMW Explorer. Dit apparaat kan gebruikte ECUs programmeren, vaak zonder dat de ECU open gemaakt moet worden, bij de meeste MINIs van de R56 serie. We hebben de oude ECU dan ook niet nodig. Ook kunnen we met BMW Explorer problemen oplossen die het gevolg zijn van het gebruik van een donor-set.

Bij de R50 serie kunnen we de gebruikte ECU “nieuw” maken, zodat hij op iedere MINI in te leren is. Hiervoor is de oude ECU dus ook niet benodigd. Ook bij de R50 kunnen we problemen oplossen die het gevolg zijn van het gebruik van een donor-set.

Bij het monteren van een navigatiesysteem moeten er naast het correct programmeren van de module ook vrijschakelcodes ingeladen worden. Ook dit is voor ons geen enkel probleem. Deze vrijschakelcodes kunnen we in de meeste gevallen ook in een gebruik navigatiesysteem inladen.

Overige modules

Naast de motormanagement en navigatiesysteem kunnen we ook vrijwel alle andere modules inleren. Ook de modules waar het chassisnummer en voertuiggegevens in staan, zoals de FRM module, kunnen we inleren. We hebben zelfs de meeste modules op voorraad en U betaalt dus niet voor een module als het probleem niet is opgelost.

Categories: